Halfjaaroverzicht Tractorinschrijvingen

Halfjaaroverzicht Tractorinschrijvingen
Geplaatst op 26/08/2022

 

 

Als federatie van de landbouwmechanisatie volgt Fedagrim actief de markt van de tractorinschrijvingen. Nu we de helft van het jaar overschreden zijn kunnen we een tussentijdse balans opmaken van de nieuw ingeschreven tractoren bij de DIV. Het analyseren van deze gegevens is niet zonder risico, het vermogen wordt niet altijd correct ingevuld, merknamen worden niet altijd correct herkend of er sluipt al eens een telescooplift, tweedehandstractor of andere zwaar materieel tussen. Fedagrim zuivert deze uit en kan stellen dat deze voor 98% betrouwbaar zijn.

Fedagrim maakt een onderscheid tussen tractoren met minder dan 50 pk, en tractoren met 50 of meer pk. Eerst schetsen we de marktsituatie van de tractoren met 50 of meer pk. Er werden tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2022 14 procent minder nieuwe tractoren ingeschreven. Wanneer we deze cijfers bekijken op maandbasis zien we dat er enkel in maart 2022 8 procent meer tractoren werden ingeschreven dan in maart 2021. In juni zagen we het grootste verschil, toen werden er 32 procent minder tractoren ingeschreven dan het jaar voordien, de cijfers van juli zijn ook reeds geanalyseerd. Deze duwen het verschil met 2021 nog lager, naar een totale daling van 16 procent.

Wanneer we per merk gaan kijken zien we dat de 6 meest verkochte merken in absolute aantallen inboeten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met dalingen tussen de 12 tot 22 procent. De verhoudingen qua marktaandeel blijven wel grotendeels gerespecteerd. John Deere zakt van 19% naar 17% maar blijft de tweede na New Holland die ook anderhalve procent inleverde. Andere verschuivingen bevinden zich vooral na de komma door kleinere merken die schijnbaar net iets minder geplaagd werden door leveringsproblemen en hun cijfers beter in lijn kunnen houden in vergelijking met 2021.

Wat de tractoren minder dan 50pk betreft. In de eerste jaarhelft van 2022 werden er 10 procent minder tractoren verkocht. In januari 2022 werden er wel nog 59% meer tractoren ingeschreven dan in januari 2021. Een opmerkelijke uitschieter in januari 2022 is het merk Knegt waarvan 47 tractoren werden ingeschreven, het totaal in 2021 hiervan was 0. De januaripiek kan mede verklaard worden door tractoren die geleverd werden in het najaar van 2021.

Ondanks die piek is de algehele tendens in dalende lijn. Mochten we de maand januari buiten beschouwing laten en de maand juli al meenemen komen we op een daling van 21 procent. Bij de merken zijn er winnaars en verliezers, zo werden er maar liefst 41% minder Kubota’s (door leveringsproblemen) en 32 procent minder Tong Yang Moolsan’s ingeschreven. Eén merk steeg sterk, er werden dubbel zoveel Fieldtracs ingeschreven in vergelijking met 2021. Andere groeiers waren de John Deere’s met 8 procent en de Escorts met 11 procent.