Fedagrim trekt mee aan de kar voor de plantaardige sector

Fedagrim trekt mee aan de kar voor de plantaardige sector
Geplaatst op 12/01/2022

 

Op dinsdag 11 januari overhandigde Fedagrim, samen met een delegatie uit 14 plantaardige sectorfederaties, een position paper en een mand met lokale, plantaardige producten aan minister David Clarinval. Met deze position paper willen de organisaties de belangrijkste troeven, kansen en uitdagingen van de Vlaamse plantaardige sector toelichten. Op 18 januari zal een andere delegatie een bezoek brengen aan Minister President Jambon en Minister Hilde Crevits.

De plantaardige sectoren in Vlaanderen zijn een belangrijke hoeksteen in de Belgische economie en doorheen het Vlaams agro-voedingscomplex. In 2019 waren er in totaal 23.318 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen. Zo’n 29% van deze bedrijven is gespecialiseerd in akkerbouw en 12% in tuinbouw (groenten, fruit en sierteelt). De eindproductiewaarde voor akkerbouw bedraagt 544 miljoen euro, voor groenten is dat 728 miljoen euro, voor fruit 564 miljoen euro en voor sierteelt 535 miljoen euro; alles samen goed voor 2,37 miljard euro in 2019. Dit cijfer omvat de primaire productie en wordt een veelvoud na handel en verwerking.

Betaalbare precisietechnieken kunnen land- en tuinbouwers hierin ondersteunen. Nieuwe technieken worden lokaal ontwikkeld door onze innovatieve landbouwmechanisatiesector. Hun innovaties wat betreft smart farming zorgen voor een duurzaam gebruik van de bodem. De recentste evoluties gaan ook verder en zetten in op Carbon Farming waarbij de CO² opslag tijdens het productieproces wordt meegenomen. Dankzij deze technieken wordt de zorg voor de vruchtbare bodem niet uit het oog verloren.

Een sterke plantaardige sector is belangrijk voor een sterke landbouwmechanisatiesector.

In een bevattelijke position paper met als titel ‘Vlaamse plantaardige sector kleurt ons landschap’ benoemen 14 sectorfederaties (AVBS, Belfertil, Belgapom, Boerenbond, Fedagrim, Fegra, Fresh Trade Belgium, Landbouw-service, Navex, Phytofar, Seed@Bel, VBT, Vegebe, en Vlasverbond) de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst van de brede plantaardige sector in Vlaanderen. Met de overhandiging van de position paper en een mand lokale producten willen  ze de sector extra in de verf zetten en vragen ze een beleid met een blik op de toekomst.