Signalisatie op landbouwvoertuigen

Veilig gebruik van landbouwmachines

Elke Vlaamse land- en tuinbouwer wordt tijdens de uitoefening van zijn job geconfronteerd met een aantal risico’s. Landbouwvoertuigen en machines zorgen elk jaar opnieuw voor heel wat ongevallen, zowel op de openbare weg als op het erf of op het veld. Deze cijfers worden al gauw aanzien als jaarlijkse statistieken, maar achter elk dodelijk of zwaargewond slachtoffer schuilt jammer genoeg steeds een diepmenselijk drama.

Zoals zo vaak gezegd komt een ongeval nooit alleen. Arbeidsongeschiktheid, de mentale naweeën, de schuldvraag en de juridische en financiële afhandeling van een ongeval laten diepe sporen na op sociaal, psychisch en financieel vlak. Meer dan eens komen landbouwbedrijven dan ook deze klap niet meer te boven.

DOWNLOAD BROCHURE »

 

Signalisatie op landbouwvoertuigen

Onlangs werden er een aantal aanpassingen in de wetgeving rond signalisatie van landbouwvoertuigen doorgevoerd. Voor ABS, Agoria, Boerenbond, Fedagrim, FWA en Landbouw-Service het sein om samen een praktische handleiding uit te werken om de nieuwe wettelijke regels met betrekking tot de signalisatie van landbouwvoertuigen te verduidelijken.

De brochure is ook nagelezen en goed bevonden door de overheid. Wie dus de brochure nauwgezet volgt, is wettelijk in orde. De overheid ziet toe op de maximale afmetingen van landbouwmachines en op de signalisatie van aanhangwagens, getrokken werktuigen en uitzonderlijk vervoer met grote oogstmachines. Vanaf 1 september 2014 moeten alle gedragen werktuigen ook uitgerust zijn met reflectoren om de veiligheid te verhogen.

DOWNLOAD BROCHURE »

brochure veilig gebruik van landbouwmachines
brochure signalisatie op landbouwvoertuigen