Magazijnbeheer

Magazijnbeheer
Geplaatst op 23/12/2016

Mechanisatiebedrijven worden langzaamaan groter; de oppervlakte van de werkplaats en het magazijn volgen noodgedwongen. Het ligt het meest voor de hand dat een grotere werkplaats aangevuld wordt met een mooie toonzaal. Best te verantwoorden, want het geeft uitstraling en trekt klanten aan. Minder sexy, toch broodnodig maar vaak een bron van verborgen kosten, is het magazijn. Terwijl het net een bron van inkomsten kan worden. Als we weten dat sommige dealerbedrijven tot wel een derde van hun omzet halen uit onderhoud en herstellingen, dan kan het juiste onderdeel op de juiste plaats voor heel wat tijd- en geldbesparing zorgen.

Omdat magazijnbeheer nogal stiefmoederlijk behandeld wordt, gingen we ons licht opsteken bij een specialist ter zake, Jan De graeve, die al 15 jaar meedraait in het magazijnbeheer en van deze passie zelfs zijn fulltime job gemaakt heeft. 

Jan De Graeve studeerde af in 2000 en met het diploma mechanica op zak begon hij als magazijnier in een landbouwmechanisatiebedrijf. De firma werkte met het Carfac-beheersysteem en Jan kreeg de gelegenheid om het beheer van de onderdelen efficiënt te organiseren. Hoe beter hij het softwareprogramma onder de knie kreeg, hoe meer hij besefte dat de meeste gebruikers slechts een fractie van de mogelijkheden benutten. In 2010 startte hij als zelfstandige in bijberoep. Sinds begin dit jaar is hij volledig zeltstandig en richt hij zich op drie pijlers in het magazijnbeheer.

De drie pijlers

Allereerst adviseert Jan klanten die hun magazijn opnieuw willen inrichten of verhuizen. Bij het inrichten van een magazijn is het belangrijk om zo spaarzaam mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte en om de onderdelen op een logische plaats te leggen. Om de ruimte slim in te vullen heeft Jan het Eff-fill-systeem ontwikkeld. Op basis van afmeting, soort onderdeel, soort machine, ... bepaalt Eff-fill de plaats ...

Voor het volledige artikel, klik HIER.

BRON: GreenTechPower december 2016.