Feed the future jongerencongres

Feed the future jongerencongres
Geplaatst op 31/03/2017

Start to: overname van een landbouwbedrijf

De beslissing staat vast en de wil is groot. Als jonge snuiter heb je ervoor gekozen om een landbouwbedrijf over te nemen. Overnemen zelf kan niet zonder slag of stoot, en een goede voorbereiding is een must om te slagen in je opzet.

Voor het artikel, klik HIER.

Het begin van alle wijsheid.

"Er zijn geen sollicitatiegesprekken voor agrarische ondernemers", merkt Sarah Samyn, consulent bij Groene Kring, op. Zij moeten zichzelf testen, beoordelen en bijscholen. Daarvoor bestaan gelukkig enkele handige tools.

Voor het artikel, klik HIER.

Hoe slaande ruzie vermijden?

De overdracht op voorhand grondig bespreken helpt om discussies en wrijvingen te vermijden. Het werkboek van het Kenniscentrum Bedrijfsopvlging (KCBO) biedt daarbij houvast.

Voor het artikel, klik HIER.

Hoe stel ik een bedrijfsplan op?

Is uw droom wel realistisch? Is uw investering wel rendabel? Met een bedrijfsplan zet je alles het beste op een rij en bereid je je al deels voor om naar de bank te stappen.

Voor het artikel, klik HIER.

Hoe ga ik om met de markt?

Het is belangrijk om je te informeren over de markt. Winst, en dus een positieve cashflow, laat namelijk toe om te investeren en een buffer aan te leggen.

Voor het artikel, klik HIER

Hoe overtuig ik de bank?

Eens een goed bedrijfsplan opgesteld is en je zeker van je stuk bent, kan je de bank vragen om mee te zoeken naar de juiste financiering.

Voor het artikel, klik HIER.

Heb ik recht op financiële steun?

Voor een overname van een bestaand bedrijf is geld nodig, maar is het mogelijk om te genieten van subsidies.

Voor het artikel, klik HIER.

 

BRON: Landbouwleven 24/3/2017