Arbeidsveiligheid eerst, altijd en overal

Arbeidsveiligheid eerst, altijd en overal
Geplaatst op 14/06/2017

"Veiligheid komt niet per ongeluk" lees je op de website van preventiedienst Prevent Agri. Aan arbeidsveiligheid moet je elke dag werken en vooral, moet je je goed bewust zijn dat een ongeval ook jou of een medewerker kan overkomen. In dit dossier belichten we mogelijke risisco's in diverse sectoren, zoals elektrische installaties, mestgassen en stof (veehouderij), bewegende onderdelen van machines, gewasbeschermingsmiddelen en brandveiligheid (groenteteelt) en ULO-koelcellen (fruitteelt). Je krijgt ook tips om de arbeidsveiligheid op je bedrijf te verhogen. Tot slot luisteren we bij Prevent Agri en externe dienst IDEWE hoe zij hun dienstverlening naar de land- en tuinbouwers optimaliseren.

Nood een persoonlijk advies en preventie op maat van het bedrijf blijft.

Wist je dat onze sector op de weinig benijdenswaardige derde plaats staat wat het risico op ongevallen betreft? Elk ongeval op een land- of tuinbouwbedrijf is er één te veel. Prevent Agri-medewerkers Mieke Sevenans en Robin De Sutter vertellen hoe ze met praktische tips en eenvoudige oplossingen bedrijfsleiders bewustmaken én adviseren.

De preventie dienst Prevent Agri Vlaanderen werd in 2001 (toen nog als Preventagri) in het leven geroepen. In 2015 kwam er een doorstart dankzij de inspanningen van de werkgeversorganisatie Boerenbond, AVBS, BFG (Belgische Federatie Groenvoorzieners) en de werknemersorganisaties ABVV, ACV en ACLVB. Het doel was en is nog steeds het aantal ongevallen in de land- en tuinbouw terug te dringen. Prevent Agri telt twee fulltimemedewerkers: Mieke Sevenans en Robin De sutteR. De werking van Prevent Agri verloopt volledig via de sociale fondsen landbouw, tuinbouw en tuinaaleg en wordt dus door deze sector zelf gefinancierd.

Wees je bewust van de gevaren.

De land- en tuinbouwsector staat op de derde plaats wat het aantal ongevallen betreft. Enkel in de transport- en bouwsector gebeuren er nog meer ongevallen. Ook het aantal beroepsziekten ligt in onze sectoren vrij hoog. Er is dus nog veel werk aan de winkel. 'De meeste ongevallen zijn te wijten aan verplettering (vaak met heftrucks), valpartijen, verstikking en vergiftiging (vaak door mestgassen) en meegesleurd worden door draaiende onderdelen van machines.' vertelt Robin. 'Het niet dragen van persoonlijke beschermingskledij (handschoenen, veiligheidsschoenen, ...) helpt daar natuurlijk niet bij', zegt Mieke. 'Heel wat landbouwers hebben een kettingzaag, maar wie van hen draagt een kettingzaagbroek tijdens het zagen? ...

Voor het volledige artikel, klik HIER.

BRON: Management&Techniek